Stiltes

Stiltes

Iets wat we allemaal wellicht de afgelopen dagen hebben gedaan: stilstaan bij dierbaren die niet meer met ons zijn in het hier en nu. Dierbaren die nog voortleven in ons hart. Denkend aan alle mooie herinneringen die je met hen hebt gemaakt. De dankbaarheid die je hebt voor de tijd die je met hen mocht doorbrengen.

Een enorm waardevolle manier om stil te staan en een stilte te laten vallen.

Persoonlijk denk ik dat we hier nog veel meer waarde uit kunnen halen als we deze stiltes kunnen inzetten op het moment dat we met onze dierbaren zijn die nog om ons heen zijn.

Rustige en aandachtige communicatie zorgt er uiteindelijk voor dat je elkaar veel beter begrijpt. De stiltes die je laat vallen als je spreekt, laten de woorden landen bij de persoon waarmee je in gesprek bent. Niet direct reageren op het moment dat de persoon tegenover je iets vertelt, maar zijn boodschap echt even bij jou laten landen.

Wat zou er gebeuren als je dit structureel zou toepassen bij je naasten? Zou er dan meer wederzijds begrip ontstaan?

Zakelijk

Wat zou er gebeuren als je deze vaardigheden meeneemt naar de werkvloer? Een van de meest kostbare informatiebronnen die je kunt verkrijgen bij je medewerkers is een kijkje in hun brein. Wat denken ze nou eigenlijk? Wat gaat er allemaal door hun hoofd?

En nu komt de truc: laat hen spreken en blijf zelf in stilte zitten. Luister aandachtig, en de vragen komen vanzelf na alle informatie die je hebt gekregen.

Hieronder een aantal simpele tips:

  1. Reageer ook niet altijd direct op een vraag van de persoon waarmee je bent. Laat de vraag nogmaals door hun eigen hoofd gaan. Door stilte toe te passen kan het zomaar zijn dat ze zelf met een oplossing komen.
  2. Beantwoord een vraag eens met een vraag; geef niet direct een hapklaar antwoord. Dit laat de persoon tegenover je nogmaals nadenken over de situatie, en wellicht komen ze zelf met het antwoord dat ze zoeken.
  3. Spreek gecontroleerd en rustig. Laat tussen de zinnen soms ruimte voor een kleine stilte. Dit zorgt ervoor dat de persoon waarmee je spreekt meer ruimte heeft om te verwerken wat je met hen deelt. Je woorden komen beter over, en je hoeft jezelf minder vaak te herhalen.